فرودگاه استانبول | آشنایی با 2 فرودگاه فعال استانبول

فرودگاه استانبول

شهر استانبول به واسطه موقعیت بسیار خاص جغرافیایی، یکی از قطب‌های گردشگری ترکیه است. این شهر در میان دو قاره اروپا و آسیا قرار گرفته و جذابیت‌های تاریخی و فرهنگی بسیار زیادی دارد. از مراکز خرید بسیار مجلل این شهر گرفته تا اماکن گردشگری استانبول، هر کدام به تنهایی دلیلی قانع‌کننده برای جذب مسافران به این شهر هستند. برای داشتن تجربه‌ای بهتر از سفر به این شهر، بهتر است که آشنایی کوتاهی با فرودگاه‌ های استانبول و امکانات آن‌ها داشته باشید. فرودگاه جدید استانبول  و فرودگاه صبیحا گوکچن یکی از بزرگترین فرودگاه های جهان هستند، پس بد نیست قبل از سفر به این کشور، با آن آشنا شوید. این مطلب از سفرادوایز، به فرودگاه استانبول و ویژگی‌های آن اختصاص دارد.

فهرست مطالب

مهمترین فرودگاه های استانبول

قرارگیری استانبول در جنوب شرقی اروپا و غرب آسیا، باعث شده تا این شهر توریستی حکم پل ارتباطی بین دو قاره را داشته باشد. به همین خاطر سالیانه گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور، به شهر تاریخی و گردشگری استانبول سفر می‌کنند. یک روش مناسب برای میزبانی از این گردشگران، ایجاد فرودگاه‌هایی مجهز به امکانات رفاهی است. استانبول در حال حاضر، سه فرودگاه بین‌ المللی زیر را دارد:

فرودگاه جدید استانبول

فرودگاه استانبول در سال ۲۰۱۸ و به عنوان جانشینی برای فرودگاه آتاتورک استانبول، فعالیت خود را آغاز کرد. این فرودگاه در حال حاضر مدرن‌ترین فرودگاه استانبول است که در بخش اروپایی این شهر و منطقه‌ای به نام آرناووت کوی قرار دارد.

همزمان با منتقل شدن کلیه پرواز‌های فرودگاه آتاتورک به این فرودگاه جدید، کد فرودگاهی IST نیز را به آن دادند. میزبانی از ۷۲ میلیون مسافر در سال ۲۰۲۳ باعث شد تا فرودگاه جدید استانبول به عنوان دومین فرودگاه پررفت و آمد اروپا و هفتمین در جهان شناخته شود. ساخت فرودگاه جدید در فضایی با مساحت بیش از ۷۶۵۰ هکتار، این پایانه مسافربری را تبدیل به یکی از بزرگترین فرودگاه‌های جهان کرده است.

در حال حاضر تعداد باند‌های فرود و برخاست این فرودگاه ۵ باند است؛ اما قرار است که تا سال ۲۰۲۸، بر تعداد آن‌ها افزوده شود. با اضافه شدن و توسعه بیشتر، این فرودگاه ظرفیت جابجایی بیش از ۲۰۰ میلیون مسافر در سال را خواهد داشت. اهمیت این پایانه مسافربری در صنعت گردشگری استانبول و کشور ترکیه باعث شده تا بیشتر مردم آن را با نام «فرودگاه استانبول» بشناسند.

برنامه پرواز‌های فرودگاه جدید استانبول

در این فرودگاه، پرواز مربوط به بیش از ۱۰۰ شرکت فعال هواپیمایی انجام می‌شود. هواپیما‌های مربوط به شرکت‌های معتبری همچون هواپیمایی قطر، لوفت هانزا، هواپیمایی امارات، ایرفرانس، KLM و غیره به صورت روزانه و هفتگی به این فرودگاه پرواز دارند. مقصد پرواز چندین شرکت هواپیمایی ایرانی مانند آسمان، کاسپین، هواپیمایی یزد، ایران ایر، قشم و غیره نیز فرودگاه جدید استانبول است. بیشتر این پرواز‌ها از تبریز، اصفهان، تهران، مشهد و شیراز انجام می‌گیرد.

امکانات فرودگاه استانبول 

یکی از ویژگی‌های بسیار جالب فرودگاه استانبول، امکانات خاص و ویژه آن برای مسافران است. این امکانات برای رفاه و آسایش مسافران تعبیه شده تا در مدت زمان انتظار برای سفر با هواپیما، بتوانند لحظاتی به یاد ماندنی داشته باشند. ساده‌ترین آن‌ها، امکان استفاده از اینترنت پرسرعت Turk Telecom در این فرودگاه است که تا دو ساعت برای مسافران رایگان می‌باشد. برای سرگرم شدن کودکان خود نیز، می‌توانید از ۵ شهربازی کوچک موجود در فرودگاه استفاده کنید.

در بخش پرواز‌های خارجی این پایانه، بزرگترین موزه فرودگاهی دنیا قرار دارد. حتی یک تراس مخصوص برای افراد سیگاری تعبیه شده تا به خاطر استعمال دخانیات در داخل سالن عمومی دچار مشکل نشوند. با وجود ۱۸ پارکینگ مختلف که گنجایش ۲۵۰ هزار خودرو را دارد، از بابت پیدا کردن جای پارک نگرانی نخواهید داشت.

کافه و رستوران‌های فرودگاه استانبول

برای سرو وعده‌های غذایی، باید به کافه و رستوران‌های فرودگاه جدید استانبول مراجعه کنید. این اماکن به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات به مسافران و گردشگران عازم استانبول هستند. در منوی این رستوران، انواع مختلفی از غذا‌های ترکی و بین‌المللی وجود دارد. از بابت سفارش نوع غذا و کیفیت آن، باید گفت که رستوران فرودگاه استانبول تقریبا‌یه سر و گردن بالاتر از دیگر فرودگاه‌های استانبول است.

مراکز خرید فرودگاه

با قدم زدن در سالن و بخش‌های متنوع فرودگاه، متوجه فروشگاه‌هایی از برند‌های لوکس دنیا مانند دیور، لویی ویتون و گوچی خواهید شد. حتی فروشگاه‌هایی برای ارائه محصولاتی از برند‌های محلی و بین‌المللی نیز در این فرودگاه وجود دارد. پس این امکان برای مسافران وجود دارد تا یک سری از خرید‌های خود را بدون پرداخت عوارض گمرکی از فروشگاه‌های فرودگاه استانبول تهیه کنند.

نحوه وصل شدن به وای فای فرودگاه استانبول

شاید در اولین لحظه ورود به فرودگاه جدید استانبول، نیاز به اینترنت داشته باشید. برای دریافت رمز اینترنت رایگان در این فرودگاه، باید پاسپورت خود را روی قسمت اسکن دستگاه قرار دهید تا رمز وای فای را بر روی یک کاغذ برای شما چاپ کند. یوزرنیم یا نام کاربری هر مسافر، شماره پاسپورت اوست. پس به راحتی می‌توانید با همین چند کار ساده، از اینترنت رایگان یک ساعته استفاده کنید.

افرادی هم که سیم کارت فعال دارند، باید به بخش تنظیمات وای فای گوشی رفته و عبارت «Istanbul Airport TurkTelekom Free» را وارد کنید. از آنجا پرچم کشور را پیدا کرده و شماره همراه خود را بدون کد وارد کنید. در مرحله بعدی باید کد ارسالی به تلفن همراه را در قسمت گفته شده وارد کنید تا اینترنت رایگان فرودگاه برای شما وصل شود.

مسیر‌های دسترسی به فرودگاه‌های استانبول

فرودگاه جدید استانبول در شمال غربی این شهر قرار گرفته و حدود ۵۰ کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد. برای پیمودن این فاصله با وسایل نقلیه عمومی، تقریباً ۴۵ دقیقه الی یک ساعت زمان نیاز است. البته شاید بسته به شرایط ترافیکی و مسیر انتخابی، این مدت زمان تغییر یابد. مثلاً استفاده از تاکسی به نسبت دیگر وسایل نقلیه سریع‌تر و راحت‌تر بوده و ظرف ۴۰ دقیقه شما را به مرکز شهر می‌رساند. برای استفاده از تاکسی، باید به بخش خروجی فرودگاه مراجعه کنید.

مترو فرودگاه استانبول

ارزان‌ترین روش برای رفتن به داخل شهر استانبول، استفاده از خط متروی M۱۱ است. این قطار هر ۶ دقیقه یکبار حرکت می‌کند و در عرض ۳۰ دقیقه به مرکز شهر می‌رسد. ‌ایستگاه اول این خط قطار نیز در بخش اروپایی این شهر قرار داشته و گایرِت تِپِه نام دارد. رسیدن این خط مترو به فرودگاه جدید استانبول، باعث دسترسی راحت مسافران به نقاط شهر شده است.

نقشه اتوبوس‌های فرودگاه جدید استانبول

روش بعدی برای رفتن به مرکز شهر استانبول، استفاده از خطوط اتوبوس عمومی Havaist است. این اتوبوس‌ها هر ۳۰ دقیقه یک بار از فرودگاه جدید استانبول به سمت مرکز شهر و یا بالعکس حرکت دارند. مسیر آن‌ها نیز از نقاط مهم شهر مانند میدان تقسیم، کادیکوی و بشیکتاش می‌گذرد.

مسیرهای دسترسی به فرودگاه استانبول

فرودگاه صبیحا گوکچن استانبول

معرفی فرودگاه‌های استانبول را با صبیحا گوکچن در بخش آسیایی این شهر ادامه می‌دهیم. صبیحا در حال حاضر، یکی از دو فرودگاه اصلی شهر استانبول است که در فاصله ۳۲ کیلومتری از مرکز شهر قرار دارد. نام این فرودگاه برگرفته از اولین خلبان زن ترکیه‌ای و دخترخوانده مصطفی کمال آتاتورک است. فرودگاه در محله پندیک استانبول قرار گرفته و ساخت آن را در سال ۱۹۹۸ شروع و ۲۰۰۱ میلادی به پایان رسید.

فرودگاه بین‌المللی صبیحا گوکچن با کد فرودگاهی SAW، دومین فرودگاه بزرگ استانبول است. هدف اصلی از ایجاد این فرودگاه، ایجاد جایگزینی برای فرودگاه آتاتورک و کاهش ازدحام مسافرین آن بود. پگاسوس ایرلاینز و آنادولوجت، نام دو شرکت هواپیمایی فعال در این فرودگاه هستند.

بیشتر پرواز‌های ارزان قیمت استانبول در این فرودگاه انجام می‌شود و در سال ۲۰۱۰ میلادی، عنوان بهترین فرودگاه جهان برای پرواز‌های ارزان قیمت را کسب کرد. پس گردشگرانی که قصد سفری ارزان به استانبول را دارند، باید بلیط هواپیما خود را از شرکت‌های فعال در صبیحا گوکچن رزرو کنند.

امکانات فرودگاه صبیحا گوکچن

این فرودگاه در سال ۲۰۲۳، موفق به ثبت رکورد جابجایی بیش از ۳۷ میلیون مسافر شد. بخشی از این موفقیت، به خاطر وجود امکانات رفاهی و گردشگری برای مسافران پرواز‌های هوایی است. مثلاً برای استراحت‌های کوتاه مسافران، فضا‌های خواب کپسولی تعبیه شده است. یا گردشگران می‌توانند تا مدت زمان انتظار خود در فرودگاه صبیحا گوکچن را، با دور زدن در فروشگاه‌های بزرگ و خرید سپری کنند. کافه و رستوران هم برای سرو وعده‌های غذایی یا نوشیدن یک فنجان قهوه ترک وجود دارد.

فرودگاه صبیحا گوکچن در حال حاضر میزبان مسافران داخلی و خارجی خود از ۱۶۲ نقطه دنیا است. از این تعداد، ۴۰ مقصد داخلی و مابقی بین‌المللی هستند. این فرودگاه مرکز فعالیت بیش از ۲۰ شرکت هواپیمایی معروف همچون قطر، هواپیمایی امارات و بریتیش ایرویز است. دو شرکت ترکیش و پگاسوس هم به صورت هفتگی از فرودگاه‌های تهران، ارومیه، مشهد و تبریز به مقصد فرودگاه صبیحا گوکچن پرواز دارند.

مسیر دسترسی به فرودگاه گوکچن

اگر هواپیمای شما در فرودگاه صبیحا گوکچن نشسته و یا قصد رفتن به این فرودگاه از داخل شهر استانبول را دارید، یکی از روش‌های زیر را انتخاب کنید:

  • اتوبوس‌های عمومی: این اتوبوس در جلوی خروجی فرودگاه قرار داشته و مسیر آن‌ها از مراکز مختلف شهر مانند میدان تقسیم و کادیکوی استانبول می‌گذرد. اغلب این اتوبوس‌ها از نوع E۱۰ و E۱۱ و Havaist بوده و با قیمتی مناسب، مسافران را به داخل شهر استانبول می‌برند.
  • تاکسی: اگر برای رفتن به داخل شهر استانبول عجله دارید، باید از تاکسی‌های موجود در اطراف و داخل فرودگاه استفاده کنید. حتی استفاده از تاکسی‌های دریایی هم می‌تواند مدت زمان لازم برای رفتن شما به داخل شهر را کوتاه‌تر کند. اما قیمت این تاکسی‌ها به نسبت وسایل عمومی بیشتر بوده و حتماً در سفر خود به استانبول، هزینه آن را استعلام کنید.
  • اجاره خودرو: امکان جذابی که برای مسافران در فرودگاه صبیحا گوکچن وجود دارد، اجاره خودرو است. این روش بهترین گزینه برای مسافرانی است که قصد سفر مستقل به شهر استانبول و شهر‌های اطراف آن را دارند. باجه مربوط به اجاره این خودرو‌ها در داخل فرودگاه و قبل از خروجی‌های آن قرار دارد.
  • مترو: روش سریع و ارزان برای دسترسی به داخل شهر از فرودگاه صبیحا گوکچن، استفاده از خط مترو M۴ است. مقصد نهایی این قطار‌ایستگاه کادیکوی استانبول است و امکان دسترسی مسافران به بیشتر مراکز شهر را فراهم می‌کند.
فرودگاه استانبول

فرودگاه آتاتورک استانبول

آتاتورک، نام قدیمی‌ترین فرودگاه استانبول است که از سال ۱۹۵۳ در زمینه پرواز‌های داخلی و خارجی فعالیت دارد. این فرودگاه از موقعیت بسیار جذابی برخوردار بوده و در بین گردشگران، با عنوان «فرودگاه بین‌المللی استانبول» شناخته شده است. این فرودگاه تا قبل از تعطیلی سفر‌های مسافری در سال ۲۰۱۹ میلادی، جزء شلوغ‌ترین فرودگاه‌های جهان بود. اما به مرور زمان و با ایجاد دو فرودگاه صبیحا گوکچن و فرودگاه جدید استانبول، سفر‌های هوایی آن تعطیل شد.

فرودگاه آتاتورک در فاصله ۲۴ کیلومتری مرکز استانبول و در منطقه‌ای به نام‌یشیلکوی قرار دارد. تا قبل از تعطیلی، این فرودگاه نقش مهمی در صنعت گردشگری ترکیه داشت و با کد فرودگاهی ISL، میزبان بیشترین پرواز‌های داخلی و خارجی به این کشور بود. این فرودگاه به یاد مصطفی کمال آتاتورک بنیانگذار جمهوری ترکیه نامگذاری شده و حتی یک پایگاه نظامی نیروی هوایی ارتش ترکیه نیز در آن قرار دارد.

افزایش تعداد مسافران و نقش استانبول در پرواز‌های داخلی، خارجی و حتی ترانزیتی کشور ترکیه باعث ترافیک هوایی شده بود. از طرفی دیگر، امکان گسترش فرودگاه آتاتورک به لحاظ جغرافیایی وجود نداشت. این موضوع باعث شد تا پروژه احداث فرودگاه جدید در بخش اروپایی استانبول در بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ میلادی استارت بخورد. اما تکمیل نشدن فرودگاه جدید باعث شد تا به مدت ۵ ماه در ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میلادی، از هر دوی این فرودگاه استفاده شود.

ولی به مرور زمان و با تکمیل دیگر بخش‌های فرودگاه جدید، فرودگاه آتاتورک در ۶‌آوریل ۲۰۱۹ رسما تعطیل شد. حتی کد فرودگاهی آتاتورک در ابتدا IST بود که آن را به فرودگاه جدید استانبول دادند و بعد‌ها کد ISL را دریافت کرد. به مرور پرواز‌های باری هم در سال ۲۰۲۲ به فرودگاه استانبول منتقل شد و برای مدتی کوتاه، آتاتورک تبدیل به مکانی برای هوانوردی عمومی شد. البته قرار است تا دولت ترکیه در آینده، این فرودگاه را تبدیل به یک پارک ملی کند.

سخن آخر

در این مطلب، اطلاعات کاملی از فرودگاه‌های استانبول را در اختیار شما قرار دادیم. هر سه فرودگاه این شهر را معرفی کرده و اشاره‌ای به امکانات متنوع آن‌ها داشتیم. حتی در خصوص فرودگاه غیرفعال آتاتورک نیز، اطلاعاتی را در اختیار گردشگران استانبولی قرار دادیم. اما مهمتر از آن‌ها دو فرودگاه جدید استانبول و صبیحا گوکچن بود که در دو بخش اروپایی و آسیایی این شهر قرار دارند. آشنایی با امکانات این فرودگاه‌ها و موقعیت آن‌ها، به بهبود سفر شما به استانبول کمک خواهد کرد. چون هر هفته پرواز‌هایی از شهر‌های بزرگ ایران به مقصد این دو فرودگاه وجود دارد. پس مسافران باید بسته به موقعیت هتل رزرو شده و اماکن گردشگری مدنظر خود، بلیط خود را رزرو کنند.

سوالات متداول درباره فرودگاه استانبول

آیا فرودگاه استانبول اینترنت دارد؟
بله. تمامی مسافران و گردشگران امکان استفاده از اینترنت رایگان در این فرودگاه را دارند. شرایط وصل شدن به این اینترنت بسته به فعال بودن یا نبودن سیم کارت شما فرق دارد.
آیا فرودگاه جدید استانبول مترو دارد؟
بله؛ هر دو فرودگاه فعال استانبول خطوط مترو دارند. خط مترو M۱۱ مربوط به فرودگاه جدید استانبول و خط مترو M۴ مربوط به فرودگاه صبیحا گوکچن است.
استانبول چند فرودگاه دارد؟
به طور کلی در شهر توریستی استانبول، سه فرودگاه وجود دارد که هر کدام در بخش‌های مختلفی از شهر قرار گرفته‌اند. فرودگاه صبیحا گوکچن، فرودگاه جدید استانبول و آتاتورک نام این پایانه‌های مسافربری هوایی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *