وقتی توی هندوستان بودم، یکی از جذابترین جاهایی که رفتم، معبد بابولنات بود. معبدی که توی شهر شلوغ و پرجنبوجوش بمبئی قرار داره. میدونید، بمبئی پر از صداس، از بوق ماشینها گرفته تا خندهی مردم توی خیابونها، ولی وقتی وارد این معبد میشید، یه حس عجیبی از آرامش سراغتون میاد. اینجا یه معبد خیلی قدیمیه که به خدا شیوا تقدیم شده. اگرچه سفرنامه هند من خیلی باب میل خودم نبود ولی دیدن معبد بابولنات هند در بمبئی یکی از نقاط عطف در این سفر برام محسوب میشد. جایی که تجربه دیدن از نزدیک ستایش شیوا رو داشتم. با من همراه بشید.
فهرست مطالب
بمبئی شهری غرق شده در بوق!
برای این که با حال و هوای هندوستان آشنا بشید و واقعیت هاشو ببینید، پیشنهاد میکنم که حتما سفرنامه هند من رو بخونید. اما بذارید یکمیشو اینجا بگم. بمبئی! شهری که واقعا تو صدای بوق غرق شده! صدای بوق ماشین ها، موتورها، ریکشا و… هیچ لحظه ای قطع نمیشه و یکجورایی شده هویت این شهر. هویتی که به بمبئی زندگی بخشیده. دروغ چرا وقتی تو این شهر بودم، صدای بوق ماشینا آزاردهنده نبود. چون میدونستم این صداها از روی عصبانیت نیست و کسی فحش نمیده!
بیشتر یک فرهنگ رانندگی هست که تو کشوری با نزدیک به 2 میلیارد نفر جمعیت جواب میده!! خلاصه بوق زدن جای چراغ و راهنمارو تو این شهر گرفته. اما هیچی از ارزش و زیبایی هاش کم نکرده. اگرچه بمبئی هم مثل تهران پردود بود اما قشنگی هاشو هم داشت که یکیش همین معبد بابولنات و پرستشگاه خدا شیوا بود.
مبعد بابولنات بمبئی کجاست؟
- آدرس معبد بابولنات هند: شهر مومبای، ایالت مهاراشترا
- هزینه ورودی مبعد بابولنات: رایگان
- جاذبه های گردشگری اطراف: ساحل چاوپاتی، معبد هانومان، موزه پرنس ولز و …
- ساعات بازدید معبد بابولنات: معبد بابولنات معمولاً از صبح زود تا غروب بازه
- مدت زمان مورد نیاز بازدید: 1 تا 2 ساعت
- نکات مهم: به مردم محلی، عقاید و آداب و رسومشون احترام بذارید. اگر به عقایدشون اعتقاد ندارید، نیاز نیست بلند داد بزنید. فقط تماشا کنید.
راههای دسترسی و رسیدن به معبد بابولنات
خب قطعا قبلش باید خودتون و برسونید هند دیگه! بلیط هواپیما بمبئی یا دهلی، هردو از تهران پرواز مستقیم دارن تو روزهای خاص. اما بعد رسیدن به شهر و استراحت اگر میخواید این غول معماری رو ببینید و کاهنهای نارنجی پوش و کچل معبد رو از نزدیک ببینید، باید خودتون رو به این نقطه برسونید.
اگه توی مرکز بمبئی هستید، مثل منطقه کولابا (Colaba) که خیلی توریستی و معروفه، یکی از بهترین راهها استفاده از تاکسی یا ریکشاهای سهچرخهست. توی بمبئی، تاکسیها زیادن و اپلیکیشنهایی مثل Uber و Ola هم خیلی فعالن. یه ریکشا هم انتخاب خوبیه چون هم سریع و هم ارزونه، ولی ریکشاها توی بعضی مناطق مرکزی بمبئی اجازه حرکت ندارن، پس باید حواستون باشه. اگر هم سوار شدید، دو دستی جونتون و وسایلتون رو بچسبید:)
اگه میخواید از ایستگاه قطار چِرچگِیت (Churchgate) یا چاتراپاتی شیواجی (Chhatrapati Shivaji Terminus – CST) بیاید، که هر دو از ایستگاههای مهم و اصلی بمبئی هستن، بهترین راه اینه که تاکسی بگیرید. معبد بابولنات از این دو ایستگاه حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با ماشین فاصله داره، البته بستگی به ترافیک هم داره. بمبئی ترافیک سنگینی داره، مخصوصاً توی ساعتهای شلوغ صبح و عصر، پس بهتره اینو هم تو برنامهتون در نظر بگیرید.
یه گزینه دیگه استفاده از مترو یا قطار محلیه. بمبئی یه سیستم قطار حومهای داره که خیلی شلوغه، ولی سریعترین راه برای دور زدن ترافیکه. نزدیکترین ایستگاه به معبد، ایستگاه گرنت رود (Grant Road) هست. از اونجا میتونید یا پیاده حدود ۱۵ دقیقه تا معبد راه برید یا یه تاکسی یا ریکشا بگیرید که سریعتر میرسه. این راه بیشتر برای کسایی مناسبه که با سیستم حملونقل عمومی هند راحتن، چون قطارهای حومه خیلی شلوغن. در کل، دسترسی به معبد بابولنات از هر نقطهی بمبئی خیلی راحته، فقط باید حواستون به ترافیک و زمان سفرتون باشه. بهتره که صبحها زودتر حرکت کنید تا هم از گرمای بمبئی در امان باشید و هم کمتر توی ترافیک بمونید.
ماجراهای معبد بابولنات و خدای شیوا!
از اونجا که بابولنات یکی از قدیمیترین معبدهای بمبئی هست، داستانهای زیادی پشتشه. مردم محلی میگن که این معبد برای صدها سال جایگاهی برای عبادتکنندگان شیوا بوده و خیلیها برای طلب آرامش و برکت به اینجا میان. توی فضای داخلی معبد، یه مجسمهی بزرگ از شیوا هست که مردم خیلی با احترام بهش نگاه میکنن. همه با گل و شمع میان و نذر میکنن، یه مراسم خاصی هم هست که بهش میگن “آرتی” که واقعاً تماشاییه. اگه وقتی برسید که این مراسم در حال برگزاریه، کلی موسیقی و دعاهای مذهبی میشنوید که حس عجیبی داره.
یه چیز دیگه که خیلی جالب بود، فضای متنوعیه که اینجا هست. هم مردم محلی که هر روز میان و دعا میکنن، هم توریستهایی از سراسر دنیا. یه جو دوستانه و با احترامی بین همه هست. حتی اگه چیزی از مراسم مذهبی ندونید، مردم خیلی صمیمانه بهتون توضیح میدن و کمک میکنن که حس بیگانهای نکنید.
معبد بابولنات و معماری بی نظیرش!
وقتی برای بازدید این معبد در بمبئی رفتم، اولین چیزی که توجهمو جلب کرد، معماری معبد بود. برخلاف اون شلوغی بیرون، اینجا یه معماری سنتی هندی داره که حس معنویت رو به آدم منتقل میکنه. یه انرژی خاصی تو فضاست که حتی اگه خیلی مذهبی هم نباشید، حس میکنید که یه جای خاصه.
وقتی برای اولین بار معبد بابولنات رو میبینید، معماری خاص و جذابش سریع تو چشمتون میاد. این معبد یه ترکیبی از سبکهای سنتی هندی با یه حس قدیمی و باستانی داره. ستونهای بلند، نقوش ظریف حکاکیشده روی دیوارها، و مجسمههای خدایان هندی همه جا دیده میشن. انگار هر گوشهاش یه داستانی داره که منتظره برات تعریف کنه.
یکی از مهمترین چیزهایی که باید بدونید اینه که معبد بابولنات بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت داره! واقعاً قدیمیه و میشه گفت یکی از قدیمیترین معبدهای بمبئی محسوب میشه. بر اساس داستانهایی که مردم محلی تعریف میکنن، اینجا یه زمانی یه تپه خالی بوده تا این که یکی از اهالی یه “شیو لینگا” (یه نماد مقدس مرتبط با شیوا) رو پیدا میکنه و تصمیم میگیرن برای اون یه معبد بسازن. همون موقعها بود که معبد بابولنات متولد شد.
خود ساختمون اصلی معبد، طی سالها تغییرات و بازسازیهای زیادی داشته. چون اینجا یه جای خیلی مهم و مقدس بوده، هم پادشاهها و هم مردم عادی کمک کردن تا این معبد همیشه سالم و زیبا باقی بمونه. یکی از زیباترین بخشهای معبد، برج اصلی یا همون “شیخارا” هست. این برجها معمولاً توی معبدهای هندی دیده میشن و با ارتفاعشون، نمادی از نزدیک شدن به آسمان و خدایان هستن.
فضای داخلی معبد هم واقعاً چشمگیره. وقتی وارد میشید، حس میکنید یه قدم به دنیای دیگه گذاشتید. سقفهای بلند، دیوارهای تزیینشده با نقاشیها و مجسمههای قدیمی و یه مجسمهی بزرگ از شیوا که مردم همیشه جلوش دعا میکنن. اینجا همهچیز با دست ساخته شده، از نقوش روی دیوار گرفته تا ستونهای عظیم که حس قدرت و عظمت رو به آدم منتقل میکنه.
لرد شیوا که بود و چه کرد؟!
وقتی درباره معبد بابولنات صحبت میکنیم، نمیشه حرفی از لرد شیوا نزد. شیوا یکی از مهمترین خدایان توی آیین هندوئیسمه و نقشش واقعاً خاصه. خیلیها بهش به عنوان خدای “نابودگر” یا “تبدیلکننده” نگاه میکنن، اما نه به معنای منفی. در واقع، شیوا نماد اینه که هر پایانی یه شروع تازه داره. نابودیای که شیوا ازش حرف میزنه، بیشتر درباره از بین بردن چیزای منفی و بد هست تا بشه چیزی جدید و بهتر رو به وجود آورد.
شیوا سهگانهای داره به اسم تریمورتی که به همراه ویشنو و برهما سهتا از اصلیترین خدایان هندو رو تشکیل میده. برهما خدای آفرینشه، ویشنو حافظ جهانه و شیوا مسئول نابودی و تغییر. این یعنی اگه چیزی باید از بین بره تا جای خودش رو به یه چیز جدید و بهتر بده، شیوا وارد عمل میشه.
حالا رابطهی شیوا با معبد بابولنات چیه؟ بابولنات دقیقاً به لرد شیوا تقدیم شده. بابولنات در واقع یکی از اسمهای شیواست که مردم با اون بهش اشاره میکنن. داستانها میگن که این معبد درست جایی ساخته شده که یه “شیو لینگا” (یه سنگ مقدس که نماد شیواست) پیدا شده بود. برای هندوها، این نماد خیلی مهمه، چون به عنوان سمبل قدرت خلاق و نابودگر شیوا شناخته میشه.
وقتی وارد معبد بابولنات میشید، اولین چیزی که جلب توجه میکنه، مجسمهها و نمادهای مرتبط با شیوا هست. اون “شیو لینگا”ی اصلی هنوز توی معبد هست و مردم برای دعا و نذر کردن به اونجا میان. مردم هندی باور دارن که لرد شیوا میتونه بهشون کمک کنه تا از سختیها و مشکلات عبور کنن و زندگی بهتری داشته باشن، برای همین هم هر روز صدها نفر از سراسر بمبئی و حتی از جاهای دیگه هند به این معبد میان تا دعا کنن.
در واقع، بابولنات فقط یه معبد نیست، بلکه یه نقطهی اتصال عمیق بین مردم و شیواست. شیوا به عنوان خدایی که میتونه چیزای منفی رو از بین ببره و به زندگی آدم انرژی مثبت بده، توی این معبد مورد احترام و ستایش قرار میگیره.
هند، دروازهای رو به عجایب ادیان!
معبد بابولنات یکی از اون جاهای خاص توی بمبئیه که هم از لحاظ معنوی و هم تاریخی حرفهای زیادی برای گفتن داره. اینجا جاییه که گذشتهی هند، معماری باستانی، و فرهنگ مذهبی به هم گره خوردن. لرد شیوا، به عنوان خدای نابودگر، توی این معبد جایگاه ویژهای داره و مردم هر روز با نذر و دعا به اینجا میان تا ازش کمک بخوان. از معماری زیبای برجهای معبد گرفته تا حس آرامشی که وقتی واردش میشید سراغتون میاد، همهچیز توی بابولنات به آدم حس اتصال با یه چیزی بزرگتر و عمیقتر میده.
ولی اگه بخواید تجربهتون از معابد هند رو کاملتر کنید، حتماً یه سر به معبد آکشاردام در دهلی هم بزنید. اونجا یه معبد دیگهست که از نظر عظمت و زیبایی معماری واقعاً فوقالعادهست. برعکس بابولنات که فضای تاریخی و سادهتری داره، آکشاردام یه معبد نسبتاً جدیدتره که با طراحی مدرن و سنتی در هم آمیخته. هر دو معبد نماد فرهنگ و روح هندوئیسم هستن، ولی هرکدوم یه نوع تجربه متفاوت بهتون میدن. بابولنات توی دل شلوغی بمبئی مثل یه پناهگاه معنویه، و آکشاردام توی دهلی با اون عظمتش یه نمایش بزرگ از هنر و ایمان هندی. امیدوارم یک روز به هندوستان سفر کنید و این عجایب و از نزدیک ببینید. عجایبی به اسم دموکراسی ادیان!