مسجد مکی زاهدان و گشتی در قلب معنویت و معماری

مسجد مکی زاهدان در سیستان و بلوچستان

خب، بذارید براتون از یه تجربه خیلی خاص بگم؛ تجربه‌ای که توی سفرم به زاهدان داشتم و واقعاً برام ماندگار شد. البته لازمه اضافه کنم که کل سفرم به سیستان و بلوچستان یکی از بهترین سفرهای زندگیم بوده و ماندگار. ولی خب میخوام این سفر رو با گشتی تو مسجد مکی براتون شروع کنم. مسجدی که نه تنها برای مردم زاهدان، بلکه برای کل منطقه بلوچستان در ایران، جایگاه ویژه‌ای داره. خب، بریم با هم گشتی بزنیم توی این مسجد و از فضاش بیشتر بگم. با سفرادوایز همراه باشید.

فهرست مطالب

مسجد مکی زاهدان کجاست؟

  • آدرس مسجد مکی زاهدان: استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، خیابان خیام، مسجد جامع زاهدان
  • مدت زمان بازدید: حداقل 1 ساعت
  • هزینه بازدید از مسجد مکی: رایگان
  • محدودیت ها برای بازدید مسجد مکی زاهدان: رعایت حجاب برای بازدید از هر جاذبه مذهبی مثل مسجد الزامیه. همچنین شئونات شرعی هم باید رعایت بشه.
  • شماره تماس مسجد مکی: 05433437740
  •  

ورود به مسجد مکی و معماری شگفت انگیز آن

من عاشق دیدن مساجد و نوشتن ازشون هستم.. مسجد جامع زاهدان یه ترکیب جالب از معماری ایرانی و سبک معماری عثمانیه. این مسجد رو مولانا عبدالعزیز در سال 1353 ساخته و درحال حاضر مولانا عبدالحمید، یه روحانی بلندپایه و سنی‌مذهب، مسجد رو اداره می‌کنه. اولش مساحت مسجد فقط ۶۰۰ متر مربع بود و دو تا مناره داشت که هر کدوم ۳۷ متر ارتفاع داشتن. ولی بعداً چند بار بازسازی شد و هر بار هم به مساحتش اضافه شد.

یه چیز جالب درباره این مسجد اینه که ظاهرش خیلی با مساجد دیگه ایران فرق داره. این مسجد ۵۳ تا گنبد داره که گنبد اصلی‌ش ۴۶ متر بلندیه. علاوه بر این، چهار تا مناره داره که هر کدومشون ۹۵ متر ارتفاع دارن و واقعاً به زیبایی مسجد اضافه کردن. این مسجد یه حال و هوای خاصی داره که حتماً باید از نزدیک ببینیش!

وقتی به سمت مسجد مکی رفتم، اولین چیزی که توجهم رو جلب کرد، گنبد بزرگ و مناره‌های بلندش بود. این مسجد واقعاً یه نماد شهریه و از دور هم میشه عظمتش رو حس کرد. وقتی نزدیک‌تر شدم، یه حس آرامش عجیبی وجودم رو گرفت. انگار از شلوغی و هیاهوی شهر یهو وارد یه دنیای دیگه شده بودم.

داخل حیاط مسجد که شدم، یه فضای باز و دلباز دیدم. حیاط مسجد بزرگه و هر زمان از روز که برید میتونید مردم از کوچیک تا بزرگ رو ببینید که با لباس های بلوچی اونجان. اینو هم بگم که مردم سیستان بلوچستان هم شیعه هستن هم سنی و خیلی راحت و مسالمت آمیز زندگی میکنن و مثال بارز برادران مسلمان هستن.

مسجد مکی زاهدان

 

وقتی وارد سالن اصلی مسجد شدم، اولین چیزی که توجهم رو جلب کرد، معماری فوق‌العاده‌ش بود. مسجد مکی یه ترکیب زیبا از معماری سنتی اسلامی و عناصر مدرنه. گنبد بزرگ مسجد با کاشی‌کاری‌های آبی و سفید تزیین شده و وقتی بهش نگاه می‌کنی، انگار داری به یه اثر هنری نگاه می‌کنی. معماری مسجد مکی زاهدان اصلا شبیه به معماری سنتی ایران که خشتی و آجری هست، نیست. حتی تزئینات و کاشی کاری ها هم فرق دارن. معماری این مسجد بیشتر از روش های تزئینات معماری مساجد ترکیه و حتی مراکش الهام گرفته. ولی خب همین تفاوت هم یکجور دیگه ای زیباش کرده.

مناره‌ مسجد هم خیلی بلند و زیبا هست. این مناره‌ نه تنها برای اذان گفتن استفاده می‌شن، بلکه به عنوان نمادی از عظمت و شکوه مسجد هم به حساب می‌ان. توی داخل مسجد، ستون‌های بزرگ و قوس‌های زیبا رو می‌بینید که فضای داخلی رو خیلی باشکوه کردن.

یه چیزی که واقعاً برام جالب بود، نورپردازی مسجد بود. پنجره‌های رنگی و شیشه‌کاری‌های زیبا باعث می‌شن که نور به شکل خیلی خاصی به داخل مسجد بتابه و یه فضای روح‌نواز ایجاد کنه. توی این فضا واقعاً آدم احساس آرامش می‌کنه. جالبه اضافه کنم که مسجد مکی زاهدان حتی برای ناشنوایان هم چاره اندیشی کرده. اگر ناشنوایی در شهر باشه، زمان اذان اگر به مسجد نگاه کنه، متوجه زمان اذان میشه. چون در مسجد مکی زاهدان روزانه 5 بار، مناره و گنبد با چراغ هایی روشن میشن و نوید زمان اذان رو میدن.

تاریخچه مسجد مکی زاهدان

یه کم هم درباره تاریخچه مسجد مکی براتون بگم. این مسجد در سال 1353 شمسی ساخته شده و از اون زمان تا الان، به عنوان یکی از مهم‌ترین مساجد زاهدان شناخته می‌شه. مسجد مکی نه تنها یه جایگاه مذهبی، بلکه یه مرکز فرهنگی و اجتماعی هم هست.

اینجا برنامه‌های مختلفی مثل مراسم مذهبی، جلسات قرآن، و حتی کلاس‌های آموزشی برگزار می‌شه. جالبه براتون بگم که اگر تاحالا تصویر و ویدیویی از نماز جمعه های زاهدان دیده باشید، اون تصاویر برای مسجد مکی نیست. مسجد مکی هنوز کامل نشده و درحال ساخته و این شهر حدودا 7 تا مصلا بزرگ داره که برای نماز جمعه مردم داخلش جمع میشن.

یه چیزی که خیلی برام جالب بود، این بود که مسجد مکی در طول سال‌های گذشته، میزبان خیلی از شخصیت‌های مهم مذهبی و سیاسی بوده. این مسجد به عنوان یه نماد وحدت و همبستگی بین مردم منطقه شناخته می‌شه. چیزی که واقعاً برام جالب بود، مهمان‌نوازی مردم زاهدان بود.

وقتی فهمیدن که من مسافر هستم و برای اولین باره که به مسجد مکی اومدم، با روی باز ازم استقبال کردن. یه آقایی که خودش از نمازگزارای قدیمی مسجد بود، شروع کرد به تعریف کردن از تاریخچه مسجد و این که چطور این مسجد به یه نماد مهم برای مردم زاهدان تبدیل شده. عثمان که همون آقای راهنمای محلی بود، تقریبا همه طبقات مسجد رو به من نشون داد و حتی موقع رفتن بهم گفت که اگر یکم بمونم، ممکنه بتونم مولوی عبدالحمید رو از نزدیک ببینم که همین اتفاق هم افتاد:)

فضای اطراف مسجد مکی زاهدان

بعد از این که از مسجد خارج شدم، تصمیم گرفتم یه کم هم توی اطراف مسجد گشتی بزنم. اطراف مسجد مکی پر از مغازه‌ها و بازارچه‌های کوچیکه که صنایع دستی و سوغاتی‌های محلی می‌فروشن. اینجا می‌تونید چیزهای خیلی قشنگ مثل قالی‌های دست‌باف، زیورآلات محلی، و حتی ادویه‌های خاص بلوچی پیدا کنید.

یه چیز دیگه که خیلی دوست داشتم، غذاهای محلی بود. توی یه دکه کوچیک، یه آقایی داشت دال عدس بلوچی درست می‌کرد که بوی خوشش از چند متری به مشام می‌رسید. این غذا رو امتحان کردم و واقعاً خوشمزه بود. اینجا یه جورایی می‌تونید طعم واقعی فرهنگ بلوچی رو بچشید.

مسجد مکی در زاهدان

چرا باید مسجد مکی زاهدان رو دید؟

اگه یه روز به زاهدان رفتید، حتماً سری به مسجد مکی بزنید. این مسجد نه تنها یه جایگاه مذهبی، بلکه یه نماد از فرهنگ، تاریخ و هنر منطقه‌ست. توی اینجا می‌تونید هم آرامش پیدا کنید، هم با مردم خونگرم و مهمان‌نواز زاهدان آشنا بشید، و هم از معماری خیره‌کننده مسجد لذت ببرید.

برای من، بازدید از مسجد مکی یه تجربه خیلی خاص بود. اینجا نه تنها یه مسجد، بلکه یه دنیای جدید رو کشف کردم. دنیایی پر از معنویت، هنر و مهربونی. پس اگه دوست دارید یه تجربه متفاوت داشته باشید، مسجد مکی زاهدان رو توی لیست مقاصد سفرتون قرار بدید. مطمئنم پشیمون نمی‌شید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *