قبرستان ظهیرالدوله ، سفر به زیرزمین تاریخ ایران!

قبرستان ظهیرالدوله

شاید اگر بهتون بگم که قبرستان ظهیرالدوله یکی از جالبترین جاذبه های گردشگری تهران، تعجب کنید یا بخندید. اما اگر خودتون یک سر به گورستان ظهیرالدوله تهران بزنید، متوجه این موضوع میشید. یک خونه باغ که تبدیل به آرامگاه ابدی بزرگان زیادی شده. از شاهزاده های قاجاری تا ملک الشعرای بهار و فروغ فرخزاد. وقتی تو حیاط گورستان ظهیرالدوله قدم می‌زنید، اسم های آشنای زیادی روی قبرها می‌بینید که شاید قبلا تو کلاس درس تاریخ شنیده باشید. به هرحال تا آخر این تجربه از تهرانگردی با ما همراه باشید تا با آدرس و ساعت بازدید قبرستان ظهیرالدوله آشنا بشید.

آرامستان ظهیرالدوله کجاست؟

  • آدرس قبرستان ظهیرالدوله: تهران، میدان تجریش، خیابان دربند، انتهای خیابان ظهیرالدوله
  • روزهای بازدید آرامستان ظهیرالدوله: همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر، البته قبل از رفتن حتما چک کنید.
  • مدت زمان بازدید: حداقل 1 ساعت
  • هزینه بازدید: زمانی که من رفتم رایگان بود
  • تلفن تماس: ۰۲۱-۲۲۷۱۰۵۷۰

آرامستان ظهیرالدوله تو منطقهٔ دربند تهران یه جای خاصیه که هم آرومه، هم پر از خاطره ها و آدمهای معروف. اگه دوست دارید هم یه فضای سبز قشنگ ببینید، هم با تاریخ معاصر ایران بیشتر آشنا بشید، اینجا میتونه کلی براتون جذاب باشه.

دقیقاً تو دلِ دربند، یکی از خوش آب وهواترین مناطق شمال تهران! اگه از میدان تجریش به سمت دربند برید، تو خیابون ظهیرالدوله، بعد از کلی پیچ وخم کوهستانی، این آرامستان قشنگ خودشو نشون میده. موقعیتش انقدر خوبه که هم میتونید بعد از بازدید برید دربند گردی کنید، هم یه هوای تازه بخورید.

تاریخچه آرامستان ظهیرالدوله

این آرامستان مال دورهٔ قاجار هست و به خواست “ظهیرالدوله” (یکی از دراویش معروف و داماد ناصرالدین شاه) ساخته شده. اولش فقط یک آرامستان خانوادگی بود، ولی رفته رفته هنرمندان و بزرگان زیادی تو اینجا خاک شدن. الانم یه میراث فرهنگی مهمه که هم تاریخ داره، هم هنر! 

ظهیرالدوله یه عالمِ درویش مسلک و روشنفکر تو دورهٔ قاجار بود که به هنر و ادبیات خیلی اهمیت میداد. حتی حلقهٔ دوستاش شامل شاعران و عارفای بزرگ میشد. خودش هم یه آدم باسواد و مهربون بود که دلش میخواست جایی رو برای آرامش ابدی خودش و نزدیکانش بسازه. 

ظهیرالدوله اسم اصلیش “علیخان” بود و یه آدم کاملاً متفاوت تو دورهٔ قاجار به حساب میومد. نه تنها داماد ناصرالدین شاه بود، بلکه یه عارف و ادیب بزرگ هم بود که به هنرمندان و شاعران خیلی کمک میکرد. خودش هم شعر میگفت و با چهره های معروف زمانش مثل اقبال السلطنه و ملک الشعرا ارتباط داشت.

یه چیز دیگه که ظهیرالدوله رو خاص میکنه، علاقه اش به درویش ها و عرفانه. حتی میگن حلقهٔ دوستاش پر بود از شاعران و عارفانی که همیشه دور هم جمع میشدن و دربارهٔ هنر و ادبیات حرف میزدن. اصلاً اگه بخواید یه آدم چندبعدی تو تاریخ معاصر ایران پیدا کنید، ظهیرالدوله قطعاً یه نمونهٔ بارزه!

قبرستان ظهیرالدوله

مشاهیر آرامستان ظهیرالدوله

حالا بریم سراغ چهره های معروفی که اینجا خوابیدن؛ از شاعرای بزرگ مثل ایرج میرزا و رهی معیری (همون که “شبهای تهران” رو خونده) تا ستاره های موسیقی مثل قمرالملوک وزیری و داریوش رفیعی. هر کدوم از اینا تو زمان خودشون ستاره های درخشانی بودن که هنر ایران رو متحول کردن.

راستی، بعضی از سنگ قبرها هم خیلی دیدنین! مثلاً سنگ قبر رهی معیری با اون شعر معروفش یا قبر قمرالملوک وزیری که همیشه پر از گل و یادگاری های دوستداراشه. اگه شما هم عاشق هنر و موسیقی هستید، حتماً یه سر به اینجا بزنید و به این عزیزان ادای احترام کنید. مطمئنم یکی از خاص ترین جاهای دیدنی تهران که امسال میتونید ببینید، همین قبرستان ظهیرالدوله هست. پشیمون نمیشید:)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *