سد لفور کجاست؟ | راهنمای سفر به دریاچه لفور

دریاچه سد لفور سواد کوه

اگه دنبال یه جای خفن و رویایی می‌گردید که هم آب داشته باشه، هم کوه، هم جنگل بکر، دریاچه لفور همون جاییه که باید برید! این دریاچه که بعضیا بهش سد البرز هم می‌گن، دقیقاً تو استان مازندران، حوالی شهرستان سوادکوه شمالی قایم شده. این دریاچه خوشگل چطوری به وجود اومده؟ خب، یه سد بزرگ به اسم سد لفور رو رودخونه‌های لفور، اسکلیم‌رود و آذررود ساختن و این دریاچه دل‌نشین هم بعدش شکل گرفته. دقیقاً کجاست؟ نزدیک روستای لفور، توی دل جنگل‌های هیرکانی که نگم براتون چقدر اینجا زیبا و دست‌نخورده‌ست.

برای رسیدن به اینجا هم کار سختی ندارید. کافیه خودتون رو برسونید به شیرگاه یا پل‌سفید، بعد از اونجا یه جاده فرعی خوشگل هست که مستقیم می‌برتتون لفور. برای یه سفر جذاب و هیجان انگیز با سفرادوایز همراه باشید.

فهرست مطالب

دریاچه سد لفور کجاست؟

  • آدرس سد لفور: استان مازندران، شهرستان سوادکوه شمالی، حوالی روستای لفور.
  • بهترین زمان سفر به سد لفور: اواسط فروردین تا اوایل خرداد.
  • فاصله تهران تا دریاچه سد لفور: حدود ۲۶۳ کیلومتر (۴ تا ۵ ساعت رانندگی).

سد لفور حدود ۲۲۵ متر از سطح دریا بالاتره. همین باعث شده یه دریاچه بزرگ و عمیق اینجا درست بشه که اگه از بالا نگاه کنی، منظره‌ای بی‌نظیر از قاطی شدن آب و کوه و جنگل رو می‌بینی.

این منطقه لفور بخشی از جنگل‌های حفاظت‌شده هیرکانیه، یعنی پر از درخت و گیاه و جونورای خاص و کمیابه. کنار دریاچه هم کلی جای دیدنی دیگه هست که حالتون رو سر جاش میاره؛ مثلاً آبشار اسکلیم، جنگل اندارگلی، روستای بورخانی، آبشار گزو و کلی چشمه طبیعی. اینا فقط یه گوشه کوچیک از جاهای دیدنی سوادکوه هستن که سفرتون رو از یه گشت ساده تبدیل می‌کنن به یه خاطره فراموش‌نشدنی!

چطور بریم سد لفور؟

رسیدن به سد و جنگل لفور خودش یه عالمه حال میده؛ از همون اول که وارد منطقه میشی، چشم‌اندازای جنگلی و رودخونه‌ای و کوهستانیش آدم رو میخکوب می‌کنه. مسیرای رسیدن به اینجا از شهرهای اطراف کاملاً مشخصه و با ماشین شخصی، قطار یا حتی تورهای طبیعت‌گردی هم میشه رفت.

یکی از راحت‌ترین راه‌ها اینه که از تهران بری سمت فیروزکوه، بعدش ادامه بدی به سمت شیرگاه و روستای لفور. تو این مسیر می‌تونی از قطار ورسک هم استفاده کنی و تو ایستگاه‌های نزدیک مثل شیرگاه پیاده بشی. تازه بعضی تورهای طبیعت‌گردی هم هستن که با قطار گردشگری شیرگاه مستقیم می‌برنتون منطقه جنگلی و سد.

اگه از شرق کشور با قطار میای، بلیط قطار قائمشهر گزینه خوبیه. از قائمشهر تا سد لفور هم یه مسیر خیلی قشنگ از وسط جنگل‌های سوادکوه جلوته. مسیر ماشین‌رو از شیرگاه تا روستای لفور آسفالت شده و خیلی راحت میشه با ماشین شخصی یا تاکسی محلی به دریاچه رسید.

  • فاصله تهران تا سد لفور: حدود ۲۶۳ کیلومتره. از مسیر تهران – فیروزکوه – شیرگاه – روستای لفور که بری، معمولاً حدود ۴ تا ۵ ساعت تو راهی.
  • فاصله سد لفور تا ساری: تقریباً ۷۰ کیلومتر. پیشنهاد می‌کنم از قائمشهر بری سمت بابل، بعدش شیرگاه و لفور. این مسیر ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه طول می‌کشه.
  • فاصله سد لفور تا مشهد: از مشهد تا لفور حدود ۸۰۶ کیلومتر راه داری. بهتره با قطار مشهد – قائمشهر بیای و بقیه راه رو با ماشین بری.
  • فاصله سد لفور تا بابل: حدود ۴۸ کیلومتر. از بابل تا شیرگاه و بعدش روستای لفور یه مسیر کاملاً آسفالته و خیلی باحاله.
  • فاصله سد لفور تا دریا: دریاچه لفور تو منطقه کوهستانیه. تا نزدیک‌ترین ساحل تو دریای خزر (مثلاً ساحل بابلسر یا فریدونکنار) حدود ۷۰ کیلومتر فاصله داره؛ یعنی تقریباً ۱.۵ ساعت رانندگی تا دریا راه داری.
سد لفور کجاست؟

تاریخچه سد لفور

فکر ساخت سد لفور برمی‌گرده به دهه شصت شمسی. اون موقع‌ها آب کم بود و برای کشاورزی و آب شرب مازندران خیلی لازم بود که آب رو ذخیره کنن. تو دهه هفتاد کارای اولیه رو شروع کردن و بالاخره سال ۱۳۸۰ شروع به ساختنش کردن. این سد رو جایی ساختن که چند تا رودخونه مهم مثل لفوررود، آذررود و اسکلیم‌رود به هم می‌رسن. این رودخونه‌ها از دل همین جنگل‌های پر و پیمون جاری می‌شن و آخرش هم می‌ریزن به رودخونه تجن.

ساخت این سد، فقط یه دریاچه قشنگ درست نکرد، بلکه یه عالمه هم به کشاورزی مازندران کمک کرد. با وجود سد، زمین‌های کشاورزی پایین‌دست، همیشه آب کافی و منظم دارن. یه هدف اصلی دیگه هم این بود که آب شرب شهرهایی مثل قائمشهر، بابل و شیرگاه رو تامین کنه که تا الان هم همین‌طوره.

الان که نزدیک بیست ساله از ساخت سد می‌گذره، لفور فقط تو تامین آب و کشاورزی خوب عمل نکرده، بلکه انقدر چشم‌انداز قشنگی داره که شده یه مقصد گردشگری محبوب. ترکیب جنگل و دریاچه و روستاهای اطرافش باعث شده این منطقه بشه بخش جدایی‌ناپذیری از طبیعت‌گردی تو سوادکوه شمالی.

آب و هوای دریاچه و سد لفور چطوره

هوای سد لفور به خاطر موقعیت خاصش که بین کوه، جنگل و رودخونه قرار گرفته، بیشتر فصول سال معتدل و مرطوبه. کلاً هوای دریاچه لفور تحت تاثیر اقلیم جنگل‌های هیرکانی قرار داره؛ یعنی بهار و پاییزش خنکه، تابستونش شرجیه ولی میشه تحمل کرد، و زمستونشم یکم سرده و مه‌آلود. حالا بیا ببینیم تو هر فصل چطوریه:

سد لفور تو بهار: بهار تو لفور یعنی بیدار شدن طبیعت. از اواخر اسفند تا خرداد، منطقه سرسبز و پر از گل و شکوفه‌ست. هوا خنک، مرطوب و معمولاً بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراده. بارونای بهاری هم که هوا رو حسابی باطراوت و طبیعت رو زیباتر می‌کنه. بهترین زمان برای پیاده‌روی تو جنگل و دیدن آبشارها همین فصله، چون هم مسیرها خشک‌ترن و هم سرسبزی جنگل تو اوج خودشه.

سد لفور تو تابستان: تابستونای لفور گرم و شرجیه، ولی از شهرهای ساحلی مازندران قابل‌تحمل‌تره. دمای هوا حدود ۲۵ تا ۳۲ درجه سانتی‌گراده. صبح‌ها مه داره، عصرا خنک میشه و نسیم کوهستانی هم می‌وزه. تو این فصل، کمپینگ، ماهیگیری، قایق‌سواری و شنا تو بعضی قسمتای دریاچه خیلی طرفدار داره. درختا هم انقدر زیادن که سایه درست می‌کنن و گرما رو کمتر حس می‌کنی.

سد لفور تو پاییز: پاییز، فصل طلایی سفر به لفوره. از اواخر شهریور تا اوایل آذر، طبیعت لفور یه لباس رنگارنگ از زرد و قرمز و نارنجی تنش می‌کنه. هوا معتدل، دل‌نشین و حسابی شاعرانه‌ست. دما بین ۱۷ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراده و بارونای پراکنده هم جنگل رو حسابی تازه نگه می‌داره. این فصل برای عکاسی، آرامش گرفتن، پیاده‌روی و موندن تو کلبه‌های جنگلی یا چادر، عالیه.

سد لفور تو زمستان: زمستون تو لفور یکم سرده، ولی خیلی کم برف سنگین میاد. دما ممکنه بین ۵ تا ۱۲ درجه سانتی‌گراد باشه و رطوبت بالا هم هوا رو مرطوب و مه‌آلود می‌کنه. هوای دریاچه لفور تو این فصل خیلی آروم و ساکت و گاهی هم مرموز میشه. مه صبحگاهی و سکوت منطقه، یه فضای خاص برای اونایی که عاشق طبیعت بکرن ایجاد می‌کنه. مسیرها لیز می‌شن، ولی برای طبیعت‌گردهای حرفه‌ای، زمستون لفور یه تجربه بی‌نظیره.

کی بریم دریاچه لفور بهتره؟

اگه بخوایم فقط یه فصل رو به عنوان بهترین زمان برای سفر به دریاچه و سد لفور مازندران بگیم، بدون شک باید از اواسط فروردین تا اوایل خرداد اسم ببریم. تو این مدت، طبیعت تو اوج زیباییه. بارندگی‌های بهاری همه جا رو سبز و پرآب می‌کنه. مسیرهای جنگلی خشکن و میشه راحت رفت و آمد کرد و دریاچه هم تو پرآب‌ترین حالتشه.

تابستون هم به شرطی که روزای خنک‌تر رو انتخاب کنی یا تو مناطق بلندتر بمونی، فصل خوبیه؛ مخصوصاً برای تفریحاتی مثل ماهیگیری، قایق‌سواری، شنا یا کمپینگ خانوادگی. حواست باشه که تو تابستون ظهرها گرم میشه و کنار آب ممکنه پشه و حشره اذیت کنه.

پاییز با منظره‌های رنگارنگ، هوای خوب و خلوتی منطقه، یه انتخاب فوق‌العاده برای زوج‌ها، عکاس‌ها و اوناییه که دنبال سکوت طبیعتن. ولی خب بارونای یهویی و کوتاه شدن روز ممکنه یکم چالش‌برانگیز باشه. زمستون، با اینکه خلوت‌ترین فصل برای سفر به لفوره، ولی برای عاشقان مه، سکوت و فضای خاص جنگل‌های خالی از جمعیت، خیلی جذابه. با این حال، به خاطر رطوبت زیاد و لیز بودن زمین، بهتره زمستون با آمادگی کامل بری.

 

بهترین زمان سفر به لفور

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه لفور

دریاچه و سد لفور تو دل جنگل‌های هیرکانیه؛ یکی از قدیمی‌ترین اکوسیستم‌های دنیا که قدمتش به بالای دو میلیون سال برمی‌گرده. همین باعث شده که منطقه لفور، پر از انواع و اقسام گیاها و جونورای خاص باشه. جنگل‌های اطراف دریاچه پر از درختای بومی مثل بلوط، ممرز، توسکا، انجیلی، شمشاد، افرا و نمداره. تو فصلای مختلف سال هم یه فرش سبز از سرخس‌ها، گل‌های وحشی، گیاهان دارویی و خزه‌های مرطوب کف جنگل رو می‌پوشونه و به اینجا یه جلوه خاص میده.

از نظر جانوری هم لفور خونه کلی پستاندار، پرنده، خزنده و دوزیسته. اینجا ممکنه گراز، شغال، روباه، خرگوش، سنجاب، راکون و حتی گاهی خرس قهوه‌ای ببینی! پرنده‌های مهاجر هم تو فصلای خاص میان سمت دریاچه و اینجا رو تبدیل به یه بهشت برای پرنده‌نگری کردن؛ از حواصیل و بوتیمار بگیر تا اردکای وحشی و قرقاول.

تو خود دریاچه هم انواع ماهی‌های بومی و پرورشی زندگی می‌کنن. ترکیب جنگل، دریاچه و حیات وحش، لفور رو تبدیل کرده به یه منطقه شاخص برای طبیعت‌گردی، عکاسی و گردشگری پایدار تو مازندران. این تنوع طبیعی، فقط واسه گردشگری مهم نیست، بلکه ارزش زیست‌محیطی بالایی هم برای منطقه داره.

جاهای دیدنی اطراف دریاچه سد لفور

دریاچه و سد لفور خودش به تنهایی کلی دیدنیه، ولی دور و برش هم پر از جاهای فوق‌العاده برای دیدنه. از جنگل‌های هیرکانی بگیر تا آبشارهای بلند و روستاهای قدیمی، منطقه لفور یکی از کامل‌ترین مقاصد طبیعت‌گردی تو استان مازندران به حساب میاد. بیا با هم بعضی از مهم‌ترین جاهای دیدنی سد لفور رو بشناسیم:

جزیره سد لفور

یکی از قشنگ‌ترین جاهای اطراف سد البرز تو لفور، یه جزیره کوچیک و پر از درختای جنگلیه که وسط دریاچه شکل گرفته. این جزیره تو فصلایی که آب زیاد میشه، کاملاً از خشکی جدا میشه و فقط با قایق میشه بهش رسید. این جزیره به خاطر بالا پایین شدن سطح آب بعد از ساخت سد به وجود اومده و الان شده یکی از جذاب‌ترین جاها برای عکاسی و کمپینگ.

رفتن به این جزیره یه تجربه بی‌نظیر از سکوت مطلق، منظره ۳۶۰ درجه از دریاچه و نفس کشیدن تو هوای پاک کوهستانیه. گردشگرایی که با قایق میرن اونجا، معمولاً چند ساعتی می‌مونن، عکس می‌گیرن و حتی چادر می‌زنن. ترکیب مه، درختا و انعکاس کوه‌ها تو آب، این منطقه رو شبیه یه نقاشی کرده.

پل ورسک

پل ورسک یکی از شاهکارهای مهندسی ایران و از معروف‌ترین جاهای دیدنی سوادکوهه که خیلی هم از سد لفور دور نیست. این پل قدیمی تو زمان رضاشاه رو راه‌آهن شمال ساخته شده و هنوز هم قطارا از روش رد میشن. موقعیت خاص پل تو دل یه دره کوهستانی، اونو تبدیل به یکی از قشنگ‌ترین سوژه‌ها برای عکاسی و ماجراجویی کرده.
اگه تو مسیر رفت و برگشت به لفور از این منطقه رد میشی، حتماً یه توقف کوتاه کنار این پل داشته باشی، کلی به سفرت حال میده.

آبشار گزو

آبشار گزو از معروف‌ترین آبشارهای جنگلی مازندران و از مهم‌ترین جاهای دیدنی سد لفوره که تو دل جنگل‌های لفور قایم شده. برای رسیدن به این آبشار باید حدود ۳ کیلومتر تو جنگل پیاده‌روی کنی که یه تجربه کامل از طبیعت‌گردی میشه.

آبشار گزو بالای ۷۰ متر ارتفاع داره و کنارش هم صخره‌نوردی، عکاسی و استراحت کنار صدای آرامش‌بخش آب، خیلی طرفدار داره. مسیر رسیدن بهش از دهستان لفور و نزدیک جاده سد امکان‌پذیره. اگه اهل ماجراجویی هستی، دیدن این آبشار رو از دست نده.

دهستان لفور

دهستان لفور شامل چند تا روستا کوچیک و بزرگه که معماری بومی، زمین‌های کشاورزی و فرهنگ اصیل شمالی رو به رخ می‌کشن. این دهستان، مسیر اصلی برای رفتن به دریاچه و جنگل لفوره. خونه‌های چوبی با سقفای شیروونی، باغ‌های مرکبات و شالیزارها، هویت اینجا رو شکل دادن.

گشت و گذار تو این دهستان، تو رو با سبک زندگی مردم محلی، غذاهای سنتی و صنایع‌دستی آشنا می‌کنه. کلی اقامتگاه بوم‌گردی هم تو این دهستان هستن که فضای گرم و صمیمی‌ای برای گردشگرا فراهم کردن. دهستان لفور یه جای عالی برای اوناییه که دنبال آرامش و تجربه روستایی تو دل طبیعتن.

جنگل هیرکانی سد لفور

جنگل هیرکانی سد لفور یه قسمت از میراث طبیعی ایرانه. این جنگل‌های چند میلیون ساله که تو دامنه‌های شمالی البرز پهن شدن، محل زندگی کلی گونه گیاهی و جونوری متنوعن. درختایی مثل انجیلی، توسکا، راش و ممرز همراه با پرنده‌ها و جونورای مختلف، به این منطقه یه چهره زنده و پویا دادن.

قدم زدن تو جنگل هیرکانی لفور، مخصوصاً صبح‌های مه‌آلود، یه تجربه فراموش‌نشدنیه. مسیرهایی که تو رو از دل این جنگل به دریاچه یا آبشار گزو می‌رسونن، بدون شک از قشنگ‌ترین مسیرهای طبیعت‌گردی ایرانن. این جنگل‌ها فقط یه جای طبیعی نیستن، بلکه بخشی از هویت فرهنگی مازندران هم هستن.

اقامت در لفور مازندران

اقامت و کمپینگ تو جنگل و سد البرز: کجا بمونیم؟

سفر به منطقه بکر و قشنگ سد البرز (لفور)، اگه با یه جای خوب برای موندن همراه باشه، یه تجربه فراموش‌نشدنی میشه. بسته به سلیقه‌ت، کلی گزینه مختلف برای موندن تو دل طبیعت یا اقامت تو جاهای مجهز داری. از چادر زدن تو دل جنگل بگیر تا اجاره کلبه یا رزرو اقامتگاه سنتی، همه چی فراهمه. برای اونایی که دنبال راحتی بیشتری هستن، رزرو هتل سوادکوه تو شهرهای اطراف مثل شیرگاه، زیرآب یا پل‌سفید، یه انتخاب عالیه.

اجاره کلبه تو سد لفور: دور و بر سد لفور، کلی کلبه چوبی و اقامتگاه جنگلی هست که بیشترشون رو بومی‌های محلی اداره می‌کنن. این کلبه‌ها معمولاً جایی هستن که به دریاچه دید دارن یا وسط جنگلن و امکاناتی مثل برق، سرویس بهداشتی، آشپزخونه، شومینه یا بخاری گازی دارن. موندن تو این کلبه‌ها مخصوصاً برای خونواده‌ها و گروه‌های کوچیک خیلی خوبه.

مزیت اصلی اجاره کلبه نزدیک دریاچه اینه که میتونی از سکوت شب، مه صبحگاهی و منظره ۳۶۰ درجه از طبیعت لذت ببری. خیلی از این کلبه‌ها نزدیک روستاهایی مثل بورخانی، نارنج‌بن یا آذررود هستن. بعضی کلبه‌ها حتی تراس رو به دریاچه دارن که برای چای خوردن و دیدن غروب، یه فضای رویایی درست می‌کنه. معمولاً میشه این کلبه‌ها رو به صورت روزانه یا آخر هفته از طریق سایت‌های محلی یا تماس مستقیم با صاحباشون رزرو کرد.

اقامتگاه سنتی کیمه: اقامتگاه بوم‌گردی کیمه یکی از معروف‌ترین اقامتگاه‌های سنتی منطقه لفوره که یه تجربه اصیل و آروم تو دل طبیعت بهت میده. این اقامتگاه تو روستای لفور و تو مسیر رسیدن به دریاچه هست و یه خونه چوبیه با معماری محلی و یه فضای گرم و خونوادگی. اگه دنبال تجربه فرهنگ مازنی، غذای خونگی و هم‌صحبتی با مردم بومی هستی، کیمه یه انتخاب عالیه.

اتاقای اقامتگاه ساده ولی تمیز و دل‌نشینن و فضای عمومی‌ش با تختای سنتی، فرشای محلی و حیاط گلی تزئین شده. مهم‌ترین ویژگی موندن تو کیمه، اینه که فرصت داری زندگی واقعی روستایی رو لمس کنی. از خوردن غذاهای محلی مثل ترش‌تره و مرغ شکم‌پر بگیر تا نشستن کنار بخاری چوبی تو شبای خنک لفور، همه بخشی از این تجربه‌ان. اقامتگاه کیمه برای سفرهای گروهی، کارگاه‌های آموزشی یا سفرهای آروم خونوادگی هم گزینه خوبیه.

توصیه‌های سفر به دریاچه و سد البرز: آماده باش!

سفر به دریاچه و سد البرز (لفور) یه فرصت بی‌نظیره برای آرامش و آشتی با طبیعت، اما مثل هر جای طبیعی دیگه، باید یه سری چیزا رو آماده کنی و یه سری نکات مهم رو رعایت کنی. اینجا چند تا از مهم‌ترین توصیه‌ها رو آوردم که یه سفر امن، دل‌پذیر و مسئولانه داشته باشی:

  • لباس و کفش مناسب: طبیعت لفور کوهستانی و جنگلیه؛ کفش ضدلغزش و لباس چندلایه لازمه.
  • وسایل ایمنی و کمک‌های اولیه: همراه داشتن چراغ‌قوه، پشه‌بند، کرم ضدحساسیت، لوازم کمپینگ و جعبه کمک‌های اولیه توصیه میشه.
  • رزرو اقامتگاه از قبل: تو تعطیلات رسمی یا آخر هفته‌ها حتماً اقامتت رو (مثل رزرو هتل سوادکوه یا کلبه) از قبل هماهنگ کن.
  • آب آشامیدنی و خوراکی: دور و بر دریاچه مغازه کمه. مواد اولیه یا آب معدنی رو همراهت داشته باش.
  • حفاظت از محیط‌زیست: زباله‌ها رو جمع کن و آتیش بی‌رویه روشن نکن.
  • وارد مناطق ممنوعه نشو: بعضی از نقاط اطراف سد تحت حفاظت منابع آب هستن. فقط تو مناطق مجاز وایسا یا کمپ کن.
  • تو مسیر حواست باشه: جاده‌ها جنگلی و گاهی باریکن؛ با احتیاط رانندگی کن و مطمئن شو ماشینت سالمه.
  • جاهای خطرناک شنا نکن: شنا کردن تو مخزن سد به خاطر عمق زیاد و نبود نجات‌غریق، خطرناکه.

دریاچه و سد لفور؛ یه سفر متفاوت به قلب جنگل با منظره دریاچه

دریاچه و سد لفور از اون جاهاییه که اگه یه بار بری، همیشه تو خاطرت میمونه. ترکیب رودخونه، جنگل، کوه و دریاچه، این منطقه رو تبدیل کرده به یکی از کامل‌ترین مقصدهای طبیعت‌گردی تو ایران. از قایق‌سواری و ماهیگیری بگیر تا عکاسی تو جزیره‌های سد و استراحت تو کلبه‌های چوبی، همه چی برای یه تعطیلات رویایی فراهمه.

اگه قصد سفر داری، با یه برنامه‌ریزی درست و رزرو اقامتگاه یا هتل سوادکوه، می‌تونی یه سفر آروم، امن و خاطره‌انگیز رو تجربه کنی. خب، اگه تو هم تجربه‌ای از سفر به لفور داری یا توصیه‌ای برای بقیه، خوشحال میشم تو قسمت نظرات با من و بقیه دوستان به اشتراک بذاری! 😉

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *