شهر زیر زمینی نوش آباد کاشان!

شهر زیر زمینی نوش آباد یا اویی

فکرشو بکنید، دارید توی کوچه‌های یه شهر عادی قدم می‌زنید، غافل از اینکه درست زیر پاهاتون، یه دنیای دیگه، یه شهر کامل و پر رمز و راز وجود داره! شهر زیرزمینی نوش‌ آباد کاشان که محلی‌ها بهش «اویی» هم میگن، دقیقاً همین‌جوریه. یه شاهکار معماری دست‌کَن که قرن‌ها پیش برای دفاع و پناه گرفتن مردم در مواقع خطر ساخته شده و تا همین چند دهه پیش، راز اون مخفی مونده بود.

وارد شدن به این شهر مثل قدم گذاشتن توی یه ماشین زمانه. دالان‌های تنگ و تاریک، اتاق‌های تو در تو، چاه‌های آب و سیستم تهویه هوای هوشمندانه، همه‌چیز دست به دست هم داده تا یه تجربه منحصر به فرد و هیجان‌انگیز رو براتون رقم بزنه. حس کردنِ زندگیِ مردمی که قرن‌ها پیش اینجا پناه می‌گرفتن، واقعاً مو به تن آدم سیخ می‌کنه!

فهرست مطالب

شهر زیر زمینی نوش آباد کاشان کجاست؟

  • آدرس شهر زیر زمینی نوش آباد کاشان:  کاشان، نوش آباد، خیابان امام خمینی (ورودی اصلی).
  • فاصله تا مرکط شهر کاشان: حدود ۱۰ کیلومتر (تقریباً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه).
  • هزینه بازدید از شهر نوش آباد: در سال 1403 برای هر نفر ایرانی 30 هزار تومان بود 
  • مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: حداقل 2 ساعت
  • نکات مهم بازدید: اگر تنگی نفس یا اضطراب فضای بسته دارید، این جاذبه مناسب شما نیست.
  • وب سایت رسمی شهر نوش آباد: undergroundcity.ir

شهر زیرزمینی نوش‌ آباد درست چسبیده به کاشان، توی شهر نوش‌ آباد قرار داره که خودش بخشی از شهرستان آران و بیدگل محسوب می‌شه. فاصله‌اش تا مرکز شهر کاشان خیلی کمه، چیزی حدود ۱۰ کیلومتر به سمت شمال. یعنی با یه رانندگی کوتاه، راحت می‌تونید خودتون رو به این جاذبه شگفت‌انگیز برسونید.

دسترسی بهش خیلی راحته و معمولاً توی مسیر بازدید از جاذبه‌های دیگه کاشان و آران و بیدگل قرار می‌گیره. پس می‌تونید یه برنامه خوب بچینید و توی یه روز، هم از زیبایی‌های کاشان لذت ببرید و هم یه سر به دل تاریخ توی شهر زیرزمینی بزنید.

چرا بازدید از شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان پیشنهاد میشه؟

خب، اول از همه چون یه جای فوق‌العاده خاص و متفاوته! چند تا شهر زیرزمینی با این قدمت و وسعت توی دنیا می‌شناسید که بشه ازشون بازدید کرد؟ اینجا فقط یه سری تونل و اتاق نیست، بلکه نماد هوش، خلاقیت و تلاش نیاکان ما برای بقاست. دیدن اینکه چطور با امکانات محدود اون زمان، چنین سازه پیچیده و کارآمدی رو ساختن، واقعاً آدم رو به فکر فرو می‌بره.

علاوه بر این، بازدید از نوش‌ آباد یه ماجراجویی هیجان‌انگیزه. قدم زدن در دالان‌های کم‌نور، کشف فضاهای جدید و شنیدن داستان‌هایی که سینه به سینه نقل شده، تجربه‌ایه که تا مدت‌ها توی ذهنتون می‌مونه. اگه اهل تاریخ، معماری یا حتی فقط دنبال یه جای منحصر به فرد برای دیدن هستید، نوش‌آباد رو از دست ندید.

تاریخچه شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان

داستان این شهر برمی‌گرده به دوران ساسانیان، یعنی چیزی حدود ۱۵۰۰ سال پیش! باورکردنی نیست، نه؟ هدف اصلی از ساختش، ایجاد یه پناهگاه امن برای مردم، مخصوصاً زن‌ها و بچه‌ها، در زمان حمله دشمنان بوده. موقع خطر، مردم به سرعت توی این شهر زیرزمینی پناه می‌گرفتن و از طریق مسیرهای مخفی، خودشون رو به قلعه‌ها یا نقاط امن دیگه می‌رسوندن.

جالب اینجاست که این شهر برای قرن‌ها به صورت یه راز باقی مونده بود و حتی خیلی از ساکنین فعلی نوش‌ آباد هم از وجودش بی‌خبر بودن! تا اینکه حدوداً ۲۰ سال پیش، یکی از اهالی موقع حفر چاه توی خونه‌اش، به طور اتفاقی به یکی از ورودی‌های این شهر برخورد می‌کنه و این راز بزرگ فاش می‌شه. از اون به بعد، کاوش‌ها و مرمت‌ها شروع شد تا این گنجینه تاریخی برای بازدید آماده بشه.

این مجموعه سه طبقه‌ای دست‌کَن با عمق ۴ تا ۱۸ متر زیر سطح زمین. ورودی‌های متعددی داشته که الان فقط چندتاشون برای بازدید باز هستن. وسعت شهر خیلی زیاده و گفته می‌شه که زیر کل بافت قدیمی نوش‌آباد گسترده شده، اما فقط بخش‌هایی از اون کاوش و برای بازدید آماده شده. مصالح اصلی ساختش همون خاک و سنگ زمینه که با مهارت کنده‌کاری شده.

شهر زیر زمینی نوش آباد

حکایت های شنیدنی این شهر

هر جای تاریخی‌ای، یه سری قصه و افسانه هم همراه خودش داره. درباره نوش‌ آباد هم حکایت‌های جالبی نقل می‌شه. یکی از معروف‌ترین‌هاش درباره اسم شهر، «اویی» هست. میگن چون دالان‌ها پیچ در پیچ بوده و مردم برای پیدا کردن همدیگه یا خبر دادن، همدیگه رو با صدای بلند صدا می‌زدن و می‌گفتن «اویی!»، این اسم روی شهر مونده.

یه داستان دیگه هم هست که میگه موقع حمله مغول‌ها، مردم نوش‌آباد به این شهر زیرزمینی پناه بردن و چون مغول‌ها نتونستن ورودی‌ها رو پیدا کنن، مردم شهر جون سالم به در بردن. البته سندیت تاریخی این داستان‌ها مشخص نیست، اما شنیدنشون خالی از لطف نیست و به جذابیت این مکان اضافه می‌کنه.

معماری اینجا واقعاً هوش از سر آدم می‌بره! کل این مجموعه عظیم با دست و با ابزارهای خیلی ساده توی دل زمین کنده شده. ساختار شهر شامل دالان‌های باریک و بلند، اتاق‌های متعدد با اندازه‌های مختلف برای سکونت موقت، انبار آذوقه، چاه‌های آب برای تامین آب شرب و سیستم تهویه هوای خیلی جالبه که از طریق کانال‌هایی به سطح زمین راه داشته.

همه چیز با دقت و فکر طراحی شده. مثلاً ورودی‌ها معمولاً کوچیک و مخفی بودن و دالان‌ها عمداً پر پیچ و خم و کم‌ارتفاع ساخته شدن تا دشمن نتونه به راحتی وارد بشه و حرکتش کند بشه. حتی تله‌های دفاعی هم توی بعضی قسمت‌ها تعبیه شده بوده. این شهر در سه طبقه ساخته شده که عمقشون بین ۴ تا ۱۸ متر متغیره!

در شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان از چه چیزهایی بازدید کنیم؟

وقتی وارد شهر زیرزمینی نوش آباد می‌شید، انگار پا به دنیای دیگه‌ای گذاشتید. می‌تونید توی دالان‌های تو در تو و گاهی تنگ و باریکش قدم بزنید و خودتون رو جای آدم‌هایی تصور کنید که قرن‌ها پیش اینجا زندگی می‌کردن یا پناه می‌گرفتن. می‌تونید اتاق‌های کوچیک و بزرگی رو ببینید که برای استراحت، جمع شدن خانواده‌ها یا نگهداری آذوقه استفاده می‌شده.

علاوه بر این‌ها، چاه‌های آبی رو می‌بینید که برای تامین آب حفر شده بودن و کانال‌های تهویه هوا که نشون‌دهنده دانش بالای سازندگانشه. بعضی جاها، اثر چراغ‌های پیه‌سوز قدیمی روی دیوارها هنوز مشخصه. راهنماهای محلی هم معمولاً توضیحات جالبی درباره نحوه زندگی و جزئیات معماری بهتون می‌دن که بازدید رو جذاب‌تر می‌کنه.

شهر زیر زمینی نوش آباد کاشان

فصل مناسب برای بازدید از شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان

از اونجایی که کاشان آب و هوای گرم و خشک کویری داره، بهترین زمان سفر به این منطقه و بازدید از شهر زیرزمینی، فصل‌های بهار و پاییزه. توی این فصل‌ها هوا خیلی مطبوع و دلپذیره، نه از گرمای شدید تابستون خبری هست و نه از سرمای زمستون. مخصوصاً بهار که همزمان با مراسم گلاب‌گیری کاشان هم هست، می‌تونه سفرتون رو خیلی خاطره‌انگیزتر کنه.

البته خوبی شهر زیرزمینی اینه که دمای داخلش در طول سال تقریباً ثابته و خیلی تحت تاثیر هوای بیرون نیست. یعنی توی تابستون، داخلش خنک‌تر از بیرونه و توی زمستون هم گرم‌تر. پس اگه توی فصل‌های دیگه هم سفر کردید، باز هم می‌تونید از بازدیدش لذت ببرید، اما خب گشت و گذار در فضای باز و مسیر رسیدن بهش، توی بهار و پاییز هست.

جاذبه های دیدنی نزدیک به شهر اویی!

حالا که تا کاشان و نوش‌آباد اومدید، حیفه که بقیه قشنگی‌های این منطقه رو از دست بدید! خود شهر کاشان پر از جاذبه‌های فوق‌العاده است: باغ فین (که ثبت جهانی یونسکو هم هست)، خانه‌های تاریخی بی‌نظیری مثل خانه طباطبایی‌ها، خانه بروجردی‌ها و خانه عامری‌ها، حمام سلطان امیر احمد، مسجد و مدرسه آقا بزرگ با اون معماری خیره‌کننده‌اش و بازار سنتی و پر جنب و جوش کاشان.

نزدیک نوش‌ آباد، توی شهر آران و بیدگل هم می‌تونید از حرم مطهر محمد هلال بن علی (ع) و کویر مرنجاب (اگه اهل کویرنوردی هستید) دیدن کنید. خلاصه که دستتون برای گشت و گذار حسابی بازه!

هتل های نزدیک به نوش آباد کاشان

برای اقامت، بهترین گزینه اینه که توی خود شهر کاشان هتل یا اقامتگاه بگیرید. کاشان تنوع خیلی خوبی از نظر محل اقامت داره. از هتل‌های مدرن چند ستاره گرفته تا اقامتگاه‌های سنتی که خودشون جزو خانه‌های تاریخی بازسازی شده هستن و اقامت در اونها یه تجربه منحصر به فرد محسوب می‌شه.

بعضی از معروف‌ترین اقامتگاه‌های سنتی کاشان که فضای تاریخی و دلنشینی دارن، شامل خانه منوچهری، سرای عامری‌ها، خانه مرشدی و… هستن. البته هتل‌های با قیمت مناسب‌تر و مهمان‌پذیرها هم در دسترسه. توی خود نوش‌ آباد ممکنه گزینه‌های اقامتی محدودتر باشه، برای همین کاشان انتخاب بهتریه.

برای صرف غذا هم مثل اقامت، گزینه‌های اصلی و متنوع‌تر توی شهر کاشان پیدا می‌شن. کاشان رستوران‌های خیلی خوبی داره که انواع غذاهای ایرانی و محلی کاشان رو سرو می‌کنن. حتماً توی رستوران‌های سنتی که توی خانه‌های تاریخی قرار دارن، غذا خوردن رو امتحان کنید، چون هم فضا بی‌نظیره و هم کیفیت غذاها معمولاً عالیه.

نوش آباد، رازهای ناگفته ساساتیان در زیر زمین!

نوش‌آباد، یه شهر کوچیک و آروم نزدیک کاشانه که یه راز بزرگ و شگفت‌انگیز رو توی دل خودش پنهان کرده: یه شهر زیرزمینی عظیم به اسم «اویی»! این شهر که قدمتش به دوران ساسانیان (حدود ۱۵۰۰ سال پیش) می‌رسه، یه شاهکار معماری دست‌کَنده که مردم اون زمان برای پناه گرفتن و دفاع موقع حمله دشمنان ساختنش. فکر کن، یه شهر کامل با دالان‌های پیچ در پیچ، اتاق‌های متعدد، چاه آب و حتی سیستم تهویه، همه زیر زمین و به صورت مخفی!

این شهر که تا همین چند وقت پیش کسی ازش خبر نداشت و اتفاقی کشف شد، الان یکی از جذاب‌ترین و منحصر به فردترین جاهای دیدنی ایران هست. بازدید ازش مثل سفر به دل تاریخه؛ حس و حال عجیبی داره و هوش و ذکاوت سازندگانش رو به رخ می‌کشه. اگه گذرت به کاشان افتاد، حتماً یه سر به نوش‌آباد بزن و این دنیای زیرزمینی پر رمز و راز رو از نزدیک ببین. یه تجربه تکرارنشدنیه که هم هیجان‌انگیزه و هم آدم رو به فکر فرو می‌بره. خلاصه که «اویی»، گنجینه پنهان کویره که نباید دیدنش رو از دست داد!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *