دیدن کلوت های شهداد کرمان توی گرمترین حالت ممکن یعنی تابستون از جذابترین کارهایی بود که همیشه دلم میخواست انجامش بدم. دیدن جاذبههای گردشگری توی خلوتترین حالت ممکنشون حال متفاوتی داره و غیر از اون به نظرم یه جوری ادای دِین به اون جاذبه است. یه جوری ابراز علاقه، اینکه توی گرمای شدید خرداد ماه وسط کویر، به کلوتها و خورشیدی که داره سرخ میشه و پایین میره نگاه کنی، حس واقعی تو به اون جاذبه رو نشون میده. البته من خیلی این کارو پیشنهاد نمیکنم، باید مثل من دیوونه باشید وگرنه پاییز و آخرای زمستون بهترین زمان سفر به شهداد کرمان و تماشای کلوتهاست. اگه دوست دارید که یکم بیشتر با کلوت های کرمان آشنا بشید، تجربه شخصی من ممکنه براتون جالب باشه.
فهرست مطالب
کلوت شهداد کرمان کجاست؟
- کلوت شهداد کرمان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده و یک میراث جهانیه.
- بهترین زمان بازدید از کلوت ها اواخر پاییز و زمستونه اما شاید بتونید قبل از اردیبهشت هم سری بزنید..
- در زمان بازدید از کلوت های شهداد حتما تجهیزات کافی، آب نوشیدنی و وسایلی برای جلوگیری از گرمازدگی داشته باشید..
- بهتره با یک راهنمای محلی به کلوت ها سفر کنید و توصیه میکنم حتما به محل دریاچه شهداد هم برید.
دسترسی به کلوت شهداد
اگر میخواید سری به کلوت های شهداد بزنید، باید راهی کرمان بشید. از شهر کرمان تا شهداد حدود ۴۰ کیلومتر فاصله است و جاده نسبتاً خوبی داره، بنابراین من پیشنهاد میکنم که خودتون برید به شهداد و از اونجا با کمک یک لیدر محلی برید کلوت هارو ببینید.
شهداد شهر زنده ای هست و اقامتگاه بومگردی هم داره. پس خیالتون راحت باشه. البته من به تنهایی و بدون لیدر خودم تا پای کلوت ها رفتم و تجربه بینظیری بود چون جاده خوبی داشت و یک دوست کرمانی همراهم بود. بعد از رسیدن به شهداد، باید کمی به سمت شمال برید تا به این شاهکار طبیعی برسید. توصیه میکنم با ماشین های شاسی بلند یا خودروهای مناسب بیابانگردی برید اگر میتونید چون لذت این اکتشاف و براتون چندبرابر میکنه.
حواستون باشه که اگر مثل من عاشق اکتشاف هستید، حتما از نقشه آفلاین استفاده کنید، ابزار و لوازم کمپینگ همراه خودتون داشته باشید، (نه برای این که کمپ کنید، برای این که یک وقت لَنگ نمونید!) گاهی اوقات پیدا کردن دقیق محل کلوت ها برای کسایی که اولین بار به شهداد میرن، ممکنه کمی چالش برانگیز باشه. و خب توصیه های ایمنی و هم فراموش نکنید و یادتون نره که دارید میرید وسط بیابون!
- پ.ن: تصویر پایین با کمک هوش مصنوعی هوشینا ساخته شده.

کلوت چیه؟
شاید شما هم ندونید که بیابان یک تعریف بسیار بزرگ، جامع و گسترده ست که مفاهیم دیگه ای و زیر مجموعه خودش قرار میده. مثلا کویر، فقط یک عارضه کوچک تو بیابان محسوب میشه.. حالا کلوت چیه؟ چرا کلوت های شهداد انقدر در جهان شهرت دارن و توریست های خارجی هم مثل من دیوونه ن و وسط گرمای تابستون میان اینجا؟
کلوت ها هم یکی از شگفتی های طبیعی بیابان هستن؛ مثل مجسمه های غول پیکری که هزاران سال پیش، باد و آب با هنرمندی تمام تراشیدن! این سازه های بی نظیر، معمولاً تو مناطق خشک و بیابانی شکل میگیرن و شهداد کرمان یکی از بهترین جاها برای دیدنشون هست.. اگر عاشق مناظر فرازمینی هستید، کلوت ها دقیقاً مثل صحنه های یک فیلم علمی-تخیلی هستن که شما رو مبهوت خودشون میکنن.
بعضیها به کلوت ها “شهر ارواح” هم میگن، چون وقتی بین این دیواره های بلند و عجیب قدم میزنید، حس میکنید تو یک دنیای گمشده و اسرارآمیز گیر افتادید. ارتفاع بعضی از این کلوت ها به چند ده متر میرسه و طرح های موجدارشون انقدر هنرمندانه است که آدم فکر میکنه دست ساز هستن! مطمئنم اگر کلوت های شهداد رو از نزدیک ببینید، واقعا شگفت زده میشید. به معنی واقعی کلمه!

قدمت کلوت شهداد چقدره؟
کلوت های شهداد انقدر قدیمی هستن که حتی باورکردن سنشون سخته! دانشمندان تخمین میزنن که این سازه های طبیعی بین ۲۰ تا ۳۰ هزار سال قدمت داشته باشن. داریم از هزار سال، اونم ۳۰تا حرف میزنیم. خییلیییه!! یعنی اینجا زمانی که انسان های اولیه تازه در حال کشف کشاورزی بودن، کلوت ها آرام آرام داشتن شکل میگرفتن! باد و باران های سیلابی، لایه به لایه خاک و سنگ را تراشیدن تا این منظره خارق العاده خلق بشه!
جالبه بدونید که کلوت ها هنوز هم در حال تغییر هستن! بادهای تند و گاهی باران های نادر کویر، هنوز هم مشغول حکاکی روی این دیواره های عظیم هستن و خدا میدونه که ۲۰-۳۰ هزار سال بعد کلوت های شهداد کرمان چه شکلی باشن… فکر کنید که اگر امروز عکسی از کلوتها بگیرید و چند سال بعد دوباره برگردید، شاید کمی متفاوت به نظر برسن. طبیعت زنده است و همیشه در حال ساختن و دگرگون کردن!
پوشش گیاهی کلوت شهداد
شاید فکر کنید در دل این بیابان خشک و سوزان، هیچ گیاهی دووم نمیاره.. اما کلوت های شهداد با اون همه خشکی، میزبان گیاهان مقاوم و جالبی هستن. اگر خوب دقت کنید، بین شن ها و دامنه کلوت ها، گیاهانی مثل تاغ و گز میبینید که با کمترین آب زنده میمونن. اصلا برای توصیف این دو نوع گیاه، به خصوص درخت گز میتونم تا فردا حرف بزنم! اما خب موکولش میکنم به یک وقت دیگه! این گیاهان نه تنها به زیبایی منظره اضافه میکنن، بلکه نقش مهمی در تثبیت شن های روان دارن..
بعضی وقتها هم بعد از باران های نادر، زمین کلوت ها برای مدت کوتاهی سبز میشه! البته بعید میدونم تو چندسال گذشته این اتفاق افتاده باشه اما خب من خودم وقتی سفر کردم، دریاچه شهداد یه کم آب داشت! (وسط بیابون دریاچه چی میگه آخه؟!) گیاهان کویری مثل شاهتره و خارشتر هم که میدونید سریع رشد میکنن و رنگ سبزشون با خاک قرمز و نارنجی کلوت ها، ترکیب خیره کننده ای میسازه.

اقامت در کلوت شهداد
اگر دوست دارید یک شب متفاوت و تجربه کنید، چادر زدن در دل کلوت های شهداد میتونه یکی از به یادماندنی ترین خاطرات سفرتون باشه! تصور کنید زیر آسمان پرستاره کویر، بین این دیواره های اسرارآمیز چادر بزنید و صدای وزش باد رو بشنوید که بین کلوتها میپیچه. البته حتماً تجهیزات مناسب مثل کیسه خواب گرم و چادر مقاوم به همراه داشته باشید، چون شب های کویر سرده.
برای کسایی که چادر زدن در بیابان رو دوست ندارن، گزینه های دیگه ای هم هست. در نزدیکی شهداد، اقامتگاه های بومگردی وجود داره که امکانات اولیه را دارن و میتونید با فرهنگ و مهمان نوازی مردم محلی هم آشنا بشید. بعضی از این اقامتگاه ها حتی تورهای شبانه برای تماشای ستاره ها هم برگزار میکنن.
از اونجایی که من و دوستم ۲ نفر بودیم و تقریبا کمپ کردن تو کلوت ها بدون امکانات کمی خطرناک و ریسکی به نظر میمود، شب رو تو یک اقامتگاه بومگردی داخل شهداد موندیم. اگر میتونید کمی هزینه کنید، پیشنهاد میکنم حداقل یک شب تو اکو کمپ ستاره لوت بمونید!

نکات بازدید از کلوت شهداد
اولین و مهمترین نکته برای بازدید از کلوت ها، انتخاب زمان مناسبه! بهترین فصل برای سفر، پاییز و زمستانه، چون هوای کویر در تابستان به شدت گرم و طاقت فرساست و واقعا خطرناکه. حتی در فصل های خنک هم حتماً آب کافی، کلاه آفتابی و کرم ضدآفتاب همراه داشته باشید. کویر با همه زیبایی هاش، اگر بی احتیاط باشید، میتونه خطرناک و بی رحم باشه.
حتماً یک راهنمای محلی یا نقشه دقیق همراه داشته باشید، چون GPS گاهی در بیابان آنتن نمیده و گم شدن بین کلوت ها اصلا خوشایند نیست! همچنین بهتره قبل از غروب آفتاب به محل اقامت برگردید، چون تاریک شدن هوا در بیابان خیلی سریع اتفاق میفته. و آخرین توصیه: فقط رد پاهاتون رو در کویر جا بذارید، عکس بگیرید و لذت ببرید. کسی نیست تا وسط بیابون آشغال و زباله های شمارو جمع کنه! و خیالتون راحت اون پلاستیک ها به این زودی ها نه کود میشن و نه تصفیه!
این طبیعت بکر رو تمیز نگه دارید تا نسل های بعد هم ازش لذت ببرن. یادتون نره این میراث جهانی هست و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده!
کلوت های شهداد معماری ۲۰ هزار ساله طبیعت!
وقتی بین کلوت های شهداد قدم میزنید، انگار در موزهای طبیعی هستید که هر دیوارش روایتی از هزاران سال مقاومت در برابر باد و بارون رو تعریف میکنه اینجا، هنر دست طبیعت و میبینید.. شاهکاری بینظیر که با صبری ۲۰ هزارساله تراشیده شده. کلوت ها فقط یک جاذبه گردشگری نیستن، بلکه گواهی زنده بر قدرت و خلاقیت بیپایان زمین هستن. هر خط و هر فرورفتگی در این سازه های عظیم، داستانی از گذر زمانه.
سفر به کلوت های شهداد، سفری به گذشته دور و تجربه ای فراموش نشدنیه. اینجا میتونید گوشه ای از شگفتی های طبیعت رو ببینید که با هیچ معماری دستساز بشری قابل مقایسه نیست. پس اگر عاشق ماجراجویی و دیدن مناظر خارق العاده هستید، کلوت های شهداد منتظر شما هستن تا معماری بی نقص طبیعت رو از نزدیک تحسین کنید. فقط فراموش نکنید: ما باید این گنجینه ارزشمند رو پاکیزه و دستنخورده برای آیندگان حفظ کنیم!
پ.ن: حالا که تا کرمان و شهداد اومدید، حیفه که بدون دیده باغ فتح آباد کرمان برگردید به شهرتون، حتما یه سر به شهر کرمان و دیدنی هاشم بزنید.